hamsili pilav

     
    Günlerden pazar, bulutlar gökyüzünü kaplamış, yağmur ince ince çiselerken içimden bir ses "Hamsili Pilav'ın tam da zamanı" dedi...
 MALZEMELER
1,5 kilo hamsi
İÇ PİLAV İÇİN;
2 su bar pirinç
2,5 su bar su
2 kuru soğan
4 yem kaş dolmalık fıstık
4 yem kaş kuş üzümü
2 yem kaş sarı üzüm
1 çay kaş yeni bahar
1 yem kaş kuru nane
tuz, karabiber
2 küp şeker
zeytinyağı


    Pilav için;Kuru soğanlar ince ince kıyılır. Zeytinyağında dolmalık fıstık ve 2 kesme şeker ile kavrulur. Üzümler ve baharatlar eklenir. Önceden ıslatılan pirinç de ilave edilir. 1.5 su bar su ile pişirilir ve demlenmeye bırakılır. (Kalan 1 su bar su; fırınlarken eklenecek)
    Pilav demlenirken hamsiler ayıklanır. Bu bahaneyle ilk defa  balık ayıklamış oldum hayatımda:) Fırına vereceğiniz  kap tereyağ ile yağlanır (ki mis gibi kızarsın) Ben hamsili pilavı fırında yaptım dilerseniz büyük teflon tavada, börek yapar gibi yapabilirsiniz. 
   Hamsiler kenarlardan başlamak üzere azıcık üst üste gelecek şekilde yerleştirilir.
   Demlenen pilav üzerine ilave edilir.
   Açıkta kalan hamsiler üzerine kapatılır. Ve pilavın üzeri hamsilerle kaplanır.
1 su bar su ilave edilir. Hamsilerin kızarması için biraz zeytinyağı sürülür. Fırınlanır...
Yanına yeşilliklerden bir salata ve afiyet olsun...
SALATA SOS;
1 diş sarımsak
1 yem kaş tane hardal
1 limon suyu
1 tat kaş nar ekşisi
2 yem kaş zeytinyağı
tuz 
kuru nane
Benim gibi hamsili pilav yiyemeyecek olanlar varsa onlara tavsiyem; yağsız tavaya hamsileri yerleştirip az yağ ile pişirmeleri... 
   Hazır hamsi tava yapıp evlere servis yapan yerler var. Ama kesinlikle tavsiye etmem. Defalarca aynı yağda piştiğinden olsa gerek midenize dokunuyor, yerken tadı ağır geliyor. Gerçek tadı yakalamak isteyenlere tavsiyem; hamsileri mısır ununa bulayın, tavaya güzelce yerleştirdikten sonra biraz yağda kızartın. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar