Flying Twitter Bird Widget By Blogger Modifiye

16 Kasım 2011 Çarşamba

Pırasa Zamanı...



PIRASA
Bol miktarda A, E, B1, B2, ve C vitamini, ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir gibi mineraller içerir...
 Vücuda kuvvet verir.
- Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir.
- Sindirim sistemi için çok yararlıdır ve Sindirimi kolaylaştırır.
- Sinirleri kuvvetlendirir ve yumuşatır.
- Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir.
- Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur.
- Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır.
- İdrarın söktürülmesine yardımcı olur.
- Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir.
- Basur şikâyetlerine karşı oldukça faydalıdır. 


    Faydaları, rengi, inceliği, katmanları, kökü büyülemiştir beni... Ne büyük bir Sanatkarın elinden çıkmış ve bunca vitamin ve mineraller içerisinde toplatılmış değil mi?
"Evet, bu dünya memleketine ve misafirhanesine gelen herbir misafir, gözünü açıp baktıkça görür ki: Gayet keremkârâne bir ziyafetgâh ve gayet san'atkârane bir teşhirgâh ve gayet haşmetkârâne bir ordugâh ve talimgâh ve gayet hayretkârâne ve şevk-engizâne bir seyrangâh ve temâşâgâh ve gayet mânidarâne ve hikmetperverâne bir mütalâagâh olan bu güzel misafirhanenin sahibini ve bu kitab-ı kebîrin müellifini ve bu muhteşem memleketin sultanını tanımak ve bilmek için şiddetle merak ederken, en başta göklerin nur yaldızıyla yazılan güzel yüzü görünür." Şualar, Yedinci Şua (Ayetü'l-Kübra)
Bunları düşünmeden, tefekkür etmeden yemek olmaz...
      Pırasa deyince aklıma ilk salçalı, zeytinyağlı pırasa gelir.
   Zeytinyağlı Pırasa;
1 kg pırasa
1 kuru soğan
3-4  adet havuç
1 avuç kadar pirinç
1/2  çay bar zeytinyağı
1 yemek kaş domates salçası
1 tatlı kaş acılı biber salçası


Kısık ateşte soğan, salça, havuç ve pırasalar zeytinyağında yarım saat kadar kavrulur.Pırasalar solduktan sonra yemeğin pişmesine yakın 1 avuç kadar  pirinci ekleyip, 1/2 su bar su ilave edip pişirin. Pirinçler suyunu çekip piştiğinde yemeğin altını kapatıp demlenmeye bırakın. 
Servis esnasında limon kullanın bence bol limon sıkınca çok daha lezzetli oluyor...


Kıymalı Pırasa Yemeği
1 kuru soğan
1 kg pırasa
1/2 kg kıyma
1 patates
zeytinyağı
karabiber
tuz


    Kıymayı kısık ateşte kavurun. Üzerine tuz ve ince doğranan soğanı da ilave edip kavurmaya devam edin. Yemeklik doğradığınız pırasaları da ilave edin yarım saat kadar kısık ateşte pırasalar solana kadar iyice kavurun.
1 adet patatesi de minik minik doğrayın yemeğe ilave edin.
Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ekleyip ve patatesler yumuşayana dek kısık ateşte pişirmeye devam edin... Son olarak karabiber döküp karıştırın... 


Afiyet olsun...
Yorum Gönder