Flying Twitter Bird Widget By Blogger Modifiye

18 Şubat 2012 Cumartesi

sütlaç ve zerdenin muhteşem uyumu...


      
      Kendi adıma konuşmak gerekirse, bu kış hayatımda geçirdiğim en güzel kışlardan biri... Bu sene kar o kadar yoğun yağdı ki bir hafta evden çıkamadık, sularımız dondu ama olsun her kar tanesi umuttur, rahmettir, berekettir, Kuddüs isminin tecellisidir... 
   
    Sabahları bembeyaz bir güne uyanmanın bedeli paha biçilemez... Karın yeryüzünü beyaz örtü ile kaplayıp kapattığı  gibi maddi manevi tüm kirlerden; temizlenip arınmaya dua ettik...
     
    
       Ve tabi evde oturunca boş durmadık:) 
Sizler için ZERDE yaptım:)))
     Zerdeyi annemin teyzesi, Sevgili Mübahat Teyzem bayramlarda şeker ilavesiz yapar, baklavanın yanında ikram eder. Tadına doyum olmaz, baklavanın tadını hafifletir... 
      Bense Gaziantep'te ikram edildiği gibi yaptım.Sütlaç şekersiz, zerde şekerli...
Malzemeler;
1 lt süt
1 küçük çay bardağı pirinç 

ZERDE;
1 lt su
1 küçük çay bardağı pirinç
1 çay kaş safran
1,5 su bar su

     Önce 2 çay bar pirinci üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyip iyice özleşene kadar pişiriyoruz. Suyunu tamamen çekmesi önemli...
     O sırada sütü başka bir tencerede kaynatıyoruz. Pirinç pişip kaynarlığı geçtikten sonra pirincin yarısını süte ilave ediyoruz devamlı karıştırıyoruz. Özleştiğinde kaselerin yarısına sütlacı paylaştırıyoruz.
     Sütlaç kaselerde soğurken 1 kg suya pirincin kalan yarısını ekleyip pişiriyoruz. Yine özleşene kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya yakın safranı da ilave edin. İyice özleşince şekerini ilave edin, tadını kontrol edin eksik gelirse şeker ilave edebilirsiniz. 5-6 dakika daha karıştırıp sütlaçların üzerine paylaştırın. Soğuduğunda afiyetle yiyin:)
   
Yorum Gönder