zeytinyağlı kuruluk dolma


     Evet nerede kalmıştık? En son ygs ve lys hazırlıkları içindeydim... Tariflerime geçici ara vermek durumunda kalmıştım. Sınavlar, sınav sonrası aile fertlerimden birinin geçirdiği rahatsızlık derken; ara uzadı da uzadı:/ Ama hayırlı haberlerle geri döndüm inşaallah... 
    6 ay boyunca Üsküdar Üniversitesi psikoloji hedefi ile çalıştıktan sonra üniversite tanıtım günleri... Hocalarla görüştüm, bölümler hakkında bilgi aldım, istişareler yaptık. Veee 6 ay sonunda karar değiştirip Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği yazdım ve kazandım Elhamdülillah. Şimdi önümde hazırlıkla beraber 5 sene var inşallah:) Bakalım kaderde daha ne ikramlar var:)
    
     Evet geç bile kalmış bir tarifle döndüm:) Zeytinyağlı kuruluk dolma bayramlarda, özel günlerde sofraların baş tacıdır... Bir kaç püf nokta ve kullanılan malzeme ile kolay ve mükemmel bir lezzet...
MALZEMELER:
25 kurutulmuş kırmızı biber
35 kurutulmuş patlıcan 
(not: bizim kuruluk patlıcanlar ufak, 
kırmızı biberler de orta boydu)
1 su bardağı zeytinyağı 
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
7-8 orta boy kuru soğan 
1 avuç sarımsak
1 su bar. iri kıyılmış ceviz içi
1 yemek kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı toz nane
1 tatlı kaşığı toz sumak
1,5 su bardağı pirinç
1 tutam karabiber
1 su bar. su
tuz

   Önce patlıcanları kaynar suya atıyoruz. 4 dakika sonra  kırmızı biberleri de üzerine ekleyip 1-2 dakika sonra ocağın altını, tencerenin de kapağını kapatıyoruz... Dinlenmeye bırakıyoruz... 15-20 dakika sonra suyunu döküp, soğuk su ekliyoruz 10 dakika kadar bekletiyoruz. Soğuk suda bekletme   işlemini 3-4 kez tekrarlıyoruz.
(Not:Kurulukların acı tadının gitmesi için suyunu değiştirme kısmı önemli) 
    Tüm bu işlemler olurken biz bir kenarda kuru soğanları ve sarımsakları ince ince doğruyoruz ve biraz kızdırdığımız zeytin yağında soldurduktan sonra domates ve biber salçasını da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ve yıkadığımız pirinçleri ekleyip üzerine 1 su bardağı su ilave ediyoruz, tencerenin ağzını kapatıp  biraz pişiriyoruz. Toz nane,pul biber, kara biber, sumak ve tuzu ekliyoruz. Demlendikten ve soğuduktan sonra; kurulukları dolduruyoruz. Yalnız ağız kısımları biraz boş kalacak (ki pişme esnasında taşmasın)
    45 dakika sonra pişen dolmalarınızı demlenmeye bırakın ve soğuduğunda afiyetle yiyin...:)



Yorumlar

Popüler Yayınlar